21 Şubat 2010 Pazar

Brokerliğin önemi

AIG Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Sema Bulutlu eğitim ve tecrübe yükümlülüklerinin brokerlik gibi bir meslek grubunun olmazsa olmazları arasında olduğunun altını çizdi. TSRŞB Yönetim Kurulu Müşaviri Zihni Metezade ise Hazine Müsteşarlığı’nın gerektiğinde mevcut direktiflere ek olarak yeni şartlar da getirilebileceklerinin üzerinde durdu ve yeni yönetmeliğin brokerlerde aradığı nitelikler ve getirdiği yükümlülükler ile ciddi ve itimat edilecek bir müessese oluşumunu amaçladığını söyledi.
Yönetmelik sonrasında sistemin daha profesyonel hale geldiğini ifade eden Demir Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Hakan Tan, bu sayede toplum üzerindeki güven duygusunun da artacağına dikkat çekti. Başak Groupama Emeklilik Satış ve Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Recep Akkaya ise yönetmeliğin AB direktifleriyle benzerlik taşıdığını vurguladı ve önümüzdeki dönem için brokerlerin kendilerine yeni hedefler belirlemesinin doğru olacağını aktardı.
Ticaret Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Murat Özdamar, getirilen zorlayıcı şartların brokerlerin gelişmiş ülkelerdeki gibi uzmanlık alanlarını geliştirmelerine katkıda bulunacağını kaydederken, IBS Brokerlik Hizmetleri Genel Müdürü Sevhan Gök, yeni yönetmeliğin brokerleri memnun ettiğini ifade etti. Gök, brokerliğin Türkiye’de yeni gelişen bir iş kolu olduğunu ve ileride brokerler arasında da uzmanlaşmanın önem kazanacağını kaydetti.
Konunun en yetkili isimlerinden biri olan Sigorta Brokerleri Derneği Başkanı Mert Yücesan ise önümüzdeki dönemin sektör ve brokerler için olumlu sonuçları beraberinde getireceğinin üzerinde durdu. Yücesan, “Brokerlerin büyümesi ve sigorta sektörünün büyüyüp gelişmesi birbiri ile bağlantılı. Pazarın talepleri, gelişimi ve broker sayısının artışı ile brokerlerin şu an yüzde 10’larda olan pazar paylarının ilk 5 yıl içinde yüzde 20’leri aşacağını düşünüyoruz. Bu pazar payı artışı mevcut brokerlerin pazar payının artışı ve yeni brokerlerin kurulması ile olacak” dedi.

Brokerli yönetmenliği

Acentelerin ardından brokerler de yeni yönetmeliğe kavuştu. Sigorta sektörünün temsilcileri, brokerlerin nitelik, kuruluş, yükümlülük ve sınırlarına kadar pek çok usul ve esası belirleyen ‘Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliği’nin brokerlik müessesesini daha güçlü ve güvenilir hale getireceği görüşünde.

Brokerler Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesinin ardından brokerlik faaliyetinde bulunacak kişilerin yükümlülükleri de arttı. Brokerlik yapacak kişilerin eğitiminden, daha önce iflas etmemiş olmasına, kanunda belirlenen suçlardan hüküm giymemiş olmasından, Türkiye merkezli çalışmaya ve 10 yıllık mesleki deneyim şartına kadar bir dizi koşulu da beraberinde getiren yönetmelik, yabancı brokerlerle ilgili pek çok konuya da açıklık getirdi. Türkiye’de faaliyet gösterecek gerçek veya tüzel kişi olan yabancı brokerlerin, brokerlik yapacakları alanlarda kendi ülkelerinde veya diğer yabancı ülkelerde son beş yıldır kesintisiz olarak brokerlik yapıyor olması ve bu faaliyetlerinin yasaklanmamış olması, Türkiye'de irtibat bürosu veya ofis açmak suretiyle değil, ancak şube açmak suretiyle faaliyette bulunabilmeleri gibi yükümlülükleri içerek yönetmelik, Avrupa Birliği koşullarına da uygun hale geldi. Yönetmelik hakkındaki fikirlerini aldığımız sektör temsilcileri ise yeni yönetmelik ile brokerlik sisteminin kalitesinin artacağı konusunda hemfikirler.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, broker sayısının artmasıyla brokerlerin pazar payının da büyüyeceğini söylerken, AXA OYAK Genel Müdür Yardımcısı Ali Erlat pazar payında olumlu bir gelişme beklemediklerini kaydetti. Erlat, Brokerler Yönetmeliğin’de Acenteler Yönetmeliği’nden farklı olarak prim geliri yerine faaliyet geliri üzerinden asgari sermaye yeterliliği şartı getirildiğine dikkat çekti ve “Acenteler Yönetmeliği’nde de buna uygun değişikliğin yapılmasının yararlı olacağı görüşündeyiz” şeklinde konuştu.

Reasürans brokerliği nedir

Sigorta şirketlerinden ve Kurumsal müşterilerden gelen büyük riskleri yurtdışı reasürans piyasalarında fiyatlandırarak, reasürans plasmanının gerçekleştirilmesini sağlamak ve bu teminatları Türk mevzuatlarına uygun olarak hazırlamak.

broker nedir nasıl broker olunur

Broker çek senet alıcıdır. Broker olabilmen için dehşet paranın olması gerekir. Nasıl çalışır. Örneğin adamın elinde 1 trilyonluk senet vardır. Adama canlı para lazımdır brokerlar 750binTL ye 1M lik senedi alırlar. peşin para verirler. ve bu sayede parayla para almış olurlar

Dehşet bir kazancı vardır ama Aynı cins maldan bir alıp iki vermek faizin ta kendisi olduğu için %100 haram para olur. Üstelik bildiğim kadarıyla meblanın büyüklüğüne göre işin içine mafya da girebilir.

Broker ları işsizlik korkusu sardı

İMKB, dün işsiz kalma tehlikesi yaşayan brokerların eylemine sahne oldu. Borsada alım-satım yapan 400 kadar brokerÂ`ın yaklaşık yarısı iş bırakma eylemi yaptı. İMKB`de işlemler yarı yarıya indi.


Eyleme, aracı kurumlarda çalışan brokerlardan çok, gömlekçi (kendi adına işlem yapan) denilen serbest brokerların katıldığı görüldü. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, `En azından bir seans salonumuzun devam etmesini istiyoruz` dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu`nun (SPK) 1 Ocak 2009`dan itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladığı tebliğ, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`da (İMBK) `broker` eylemine neden oldu. İMKB`de işlem yapan 400 kadar brokerın yaklaşık yarısı iş bırakarak işlem yapmadı. Seansın başlayacağı saat 09.30`dan önce İMKB`ye gelen brokerların bazıları seans salonuna girerken, bazıları dışarıda kaldı. İşlem hacmi üzerinde büyük etki yaratmayan eyleme, banka aracı kurumlarının brokerlarının katılmadığı gözlendi. Eylem ağırlıklı olarak, çeşitli aracı kurumlarda, belli işlem miktarı garantisiyle makine kiralayıp alım-satım yapan ve `gömlekçi` olarak adlandırılan serbest brokerlar tarafından gerçekleştirildi. Dün 1 milyar YTL olarak gerçekleşen işlem hacmine, bu eylemin pek fazla yansımadığı görüldü.

Terminal sayısı 2 olacak

Öngörülen düzenlemeye göre, hisse senetleri piyasasında 2009 başından itibaren hisse senedi işlemleri için emirler İMKB`de seans salonundaki terminallerden değil, aracı kurumların merkezlerindeki elektronik sistemden yapılacak. Seans salonu uygulaması ortadan kaldırılırken yeni yapıda İMKB`de yer alan terminaller, sadece sorgulama, emir iyileştirme ve iptali ile özel emir girişi ve eşlemesinde kullanılacak. İMKB lokalinde bulundurulacak terminal sayısı ise 2`ye indirilecek. Böylece toplam 450 olan terminal sayısı da 200`e düşecek.

Sayı sıfıra inebilir

Seans salonuna girmeyen brokerlarla bir süre görüşen İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, yasada bir yumuşama istedi. Erkan, eylem sonrası gazetecilere şunları söyledi: `Bu düzenlemenin uygulamaya konmasıyla broker sayısının sıfıra kadar inebilme tehlikesi bulunuyor. Broker arkadaşlarımıza destek olmak amacıyla en azından bir seans salonumuzun devam etmesini istiyoruz. Salondan yapılan işlemlerin toplam işlem hacmi içindeki payı yüzde 15`ler seviyesinde. Seans salonlarından en az birinin modernize edilerek ayakta kalmasını istiyoruz. Borsada emirler girilmeye devam edecek, buradakilere internet üzerinden işlem yetkisi verilecek.`

Yüzde 5 işlem salonundan

Erkan, `İMKB`de görevli brokerların sıkıntılarını onların arasından gelen biri olarak çok iyi anlıyorum. Brokerların yetkilerinin, becerilerinin, kıymetinin bilinmesi lazım. Önemli olan gerek İMKB gerekse de aracı kurumlarda yetkili ve lisanslı kişilerin işlem yapması` dedi. Erkan ayrıca, konuyla ilgili olarak SPK`dan herhangi bir erteleme kararı çıkarsa bunu memnuniyetle karşılayacaklarını sözlerine ekledi.

Salon olmadan düğün olur mu

Dünya Menkul Değerler`den Kadri Kalabalık, `salon olmadan düğün olur mu` diyerek, eylemi şöyle yorumladı: `10 kişiden 8`inin dışarıda kalacağını söylerseniz, bu arkadaşların başka yapacağı hiçbir iş yok. 200 kişiye yakın arkadaşımız işinden olabilir. Yeni istemde mevcut ekranlardan işlem yapamayacağız sadece emir düzeltme olacak. Benim önüme bir laptop verilecek. Ben bununla internetle şirkete bağlanacağım, işlemleri böyle gerçekleştireceğim. Brokerlık o kadar kolay bir iş değil. Borsa demek ambians demek. Eğer siz insanı buradan çekerseniz ne nefes kalır, ne ses kalır. Salon olmadan düğün olur mu?`

Broker ne iş yapar

Borsada başkası adına hisse senedi ve emtia alım satımına ilişkin konuları görüşen, malın mülkiyeti kendisine ait olmayan ve yaptığı hizmet karşılığı komisyon alan kişilere broker deniyor. Brokerlar, bir broker şirketin adına olabildiği gibi kendi adına da işlem yapabiliyor.

Eylemi doğru bulmuyorum, SPK ve İMKB diyalog kurmaya hazır

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı Nevzat Öztangut, brokerların gerçekleştirdiği eylemi tasvip etmediğini belirterek, `Diyalog merci İMKB ve SPK`dır ve bu kurumlar diyologa açık` dedi. Eylem nedeniyle işlemlerde akmasa olmadığını söyleyen Öztangut, sözlerine şöyle devam etti: `Emirlerin yüzde 95`i zaten elektronik olarak yapılıyor ve işlem hacminin yüzde 85-90`ını oluşturuyor. Ancak çözüm bulmamız gereke bir şey varsa el birliği ile yapacağız. Yıl sonuna kadar olan süre kısa. Sektör, yetişmiş elamanları iş bulmaya yönlendirmelidir. Ayrıca seans salonu çeşitli ülke ve sistem tercihlerine göre değişiyor. `

Seans salonu vitrindir ancak eylem doğru değil

Seans salonunun piyasaların varlığını gösterdiğini ve sembol olduğunu belirten Borsa Uzmanları Derneği Başkanı İsmail Tavlı, eylemi doğru bulmadığını söyledi. SPK, İMKB, TSPAKB ve Borsa Uzmanları Derneği olarak görüşmeler yaptıklarını belirten İsmail Tavlı, şunları söyledi: `Seans salonu sermaye piyasaları için önemli vitrindir. dünyada elektronik ortama geçen bazı ülkelerde seans salonuna geri dönüşler yapıldığını biliyoruz.

Brokerlar eylem yaptı

Seansın başlayacağı saat 09.30`dan önce İMKB`ye gelen brokerların bazıları seans salonuna girerken, bazılarının dışarıda kaldığı gözlendi.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, seans salonuna gitmeyen brokerlarla bir süre görüştü.

Daha sonra konuya ilişkin olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hüseyin Erkan, Sermaye Piyasası Kurulunun(SPK) getirdiği kararı hatırlatarak, müteselsil emir sırası ile emirlerin girilebilmesi imkanının tanınmasını istediğini belirtti.

Erkan, uygulamanın birkaç kez ertelendiğini ancak artık başlanmasının istendiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

``Biz da altyapı olarak buna hazırlandık. Bu altyapımız hazır. Müteselsil emir sırası ile girme demek buradaki brokerların doğrudan kendi sistemlerine emir göndermeleri yerine kendi sistemlerinden emir göndermelerini gerektiriyor. Bu da seans salonlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. İMKB dünyanın her tarafından uzaktan erişilebilir bir borsa. Bunu daha geliştirme konusunda çalışmalarımız var. Fakat biz yönetim olarak istedik ki bir seans salonumuz olsun, seans salonumuzda hiç olmazsa asgari sayıda broker tutalım dedik.``

İMKB`de görevli brokerların sıkıntılarını onların arasından gelen biri olarak çok iyi anladığını ifade eden Erkan, ``Brokerların yetkilerinin, becerilerinin, kıymetinin bilinmesi lazım`` dedi.

Erkan, her aracı kurumdan en az ikişer tane broker bulundurma mecburiyeti getirmeye çalıştıklarını belirterek, bazı aracı kurumların broker göndermek istemediklerini, bazılarının da daha fazla broker bulundurmak istediğini hatırlattı.

Hüseyin Erkan, bu konu üzerinde çalışmaya başladıklarını bildirdi.

19 Şubat 2010 Cuma

Oto broker nedir

Oto broker otomotiv konusunda herhangi bir satıcı ya da temsilci değildir. Otobroker herhangi bir markanın temsilcisi olmayıp müşteriyi temsil etmektedir. Objektif olarak temsil ettiği müşterisi yerine düşünmek, onlar için en doğru ve ekonomik olan seçimi alternatifli olarak önermektir.

Yoğun iş temposu içinde önemli satınalma kararlarımızı vermekte hepimiz zorluk çekmekteyiz. Bu güçlük otomobil seçimi için ayıracağımız yeterli zamanda, doğru bilgiye ulaşmakta, kimi zaman bu bilgilerin sağlıklı olarak değerlendirilmesinde yatmaktadır.

Şirketiniz yada kendiniz için almayı düşündüğünüz aracın özelliklerini ne kadar araştırdınız..? Araştırdığınız bilgilerin araç bilgilerinize bağlı olarak doğru harmanladınız mı..? Bilgisine başvurduğunuz kişinin ne kadar bilgisi olduğunu ölçümlediniz mi...? Ya da satıcının yaklaşımı na göre mi hareket ediyorsunuz..? Gerek kendiniz gerek şirketiniz için alacağınız araçlarda klasikleşmiş bu yöntemler artık geride kaldı. Otobrokerlığın amacı bu yöntemlere gerek kalmadan tamamen doğru bilgilerin varlığı ile hareket ederek alım kararınızın verilmesidir. Bir çok marka arasındaki fiyat, teknik veri, satış sonrası, 2. el değerleri tablo ve grafik sunumları ile objektif olarak sunmak ve en doğru kararı, satıcıların istekleri yerine müşterinin istekleri doğrultusunda vermektir. Bütün bu hizmetlerin yanı sıra, hizmet sunduğu kişi ve kurumlara, otomotiv’in kapsadığı tüm alanlarda ekstra avantaj sağlamak ve yeniliklerle tanışmak için otobroker.

Ayrıca, seçilen markanın alım şeklini, peşin, kredili, leasing, kiralama yoluyla hangisinin avantajlı olduğunu da öneriler paketinde sunar. Hatta bu yeni aracını alırken müşterisinin kullanmakta olduğu 2. el aracını da en yüksek ve emin yollarla değerlendirmesine imkan sağlamak için otobroker

Batılı gelişmiş ülkelerde yaygınlaşan bu Autobrokerlık sisteminin Türk otomotiv sektöründe de doğru ve ekonomik seçim yapmada tüketici bilincine faydalı olacağı yadsınamaz bir gerçektir.

Otomobil alımını kendiniz yaptığınızda hiç düşündünüz mü?

* Özel fiyat aldınız mı?

* Aldığınız markada promosyon fiyatı var mıydı?* Ön yargısız olarak hiç araç satın aldınız mı?

* Aracı satın alırken en az 5 marka için fiyat, teknik bilgi ve test sürüşü

* Aldığınız aracın "kasa değişikliği ne zaman" diye incelediniz mi?

* Bu aracı satın alırken yaptığınız inceleme için harcadığınız vakti hesapladınız mı?

* Bütün bunlara rağmen isabetli bir seçim yaptığınızdan emin misiniz?

* Aracı satan satıcının hiç kendi aracını kötülediğini gördünüz mü?

* Satıcı, sattığı araca ait zaafları sizinle paylaşıyor mu?

* Aldığınız aracın ikinci el piyasasını incelediniz mi?

* Yeni araç alırken ikinci el aracınızı hakiki piyasa değeri ile takas edebildiniz mi?

* Karşılaştığınız satıcının veya şirketin; şahsi kaprisi ya da size ters gelen şirket politikalarından sıkılmadınız mı?

* Tüketiciyi Koruma yasalarına göre araç bağlantısı ve teslimi sırasında sahip olduğunuz hakları biliyor musunuz?

* Satış sonrası yaşadığınız problemlerde doğru ve yetkili kişiye ulaşabildiniz mi?

* Alım şeklini araştırmak için (peşin, vadeli, leasing-kiralama) ne kadar vakit harcadınız?

* En ekonomik fiyata, en iyi Kasko\\\'yu yaptırdınız mı?

* Yaptırdığınız Kasko\\\'nun servis anlaşması var mı?

Neden Otobroker....? sorusuna cevabımız

* Doğru ekonomik marka seçimi ve faydalar.....

* Vakit tasarrufu

* Stressiz alım

* Yasal haklarınızın korunması

* Satış sonrası destek

* Sınırsız hizmet anlayışı

Sigorta Brokerliği ne demek

Tüm sigorta şirketlerinden fiyat teklifini alır... en dolu poliçeyi belirler..
Tüm dünyadaki uygulamalara paralel olarak sigorta brokeri sigorta şirketinin değil,gerek sigorta sözleşmesinin hazırlanmasında gerekse sözleşmeden doğan hakların takibinde sigortalı yerine hareket etmektedir.Sigorta Brokerler\'i yasa gereği acentalardan farklı olarak,sigorta şirketleri ile bağlayıcı sözleşme yapmadıklarından,temsil ettikleri sigortalının adına her sigorta şirketi ile sigortalı lehine görüşmeler yapabilme özgürlüğüne sahiptirler.Bu nedenle gerek sektördeki ürün çeşitlerine gerekse piyasanın rekabetçi koşullarına daha yakındırlar.

Bir başka deyişle sigorta broker\'i çok basit bir kasko teklifi için;sigorta şirketlerinin sayısına eşit teklif toplayabilir ve bu teklifleri müşteri lehine en uygun fiyatlı,en dolu poliçe,olarak ayıklayıp sigortalısına sunabilir.

Bir yada iki sigorta şirketinin teklifine bağımlı kalmayacaksınız.Otobroker üyelerinin her konudaki sigortalarını araştırarak en uygun maliyeti ve doluluk oranı en yüksek poliçeyi seçiyor. Sigorta ihtiyaçlarının belirlenmesinde rizikonun türü ve büyüklüğüne göre bağımsız eksperler ile çalışma yaparak kapsamlı bir ön ekspertiz raporu oluşturur.Böylece sigortalıya sigortanın dışında kalan risklerini minimum a indirebileceği diğer alternatif yöntemler hakkında bilgi verir.

Ana başlıklar altında ele alırsak sigorta broker\'liği

Gerek analizleri yaparak müşteriden sigorta bilgilerini toplamak,

Bunları etkin bir şekilde değerlendirerek sigorta sözleşmesinin oluşmasını sağlamak,

Hasarda müşterinin tüm haklarını bilmesini sağlayarak yardımcı olmaktır.

18 Şubat 2010 Perşembe

Brokerlik Nedir

T.C. Hazine müsteşarlığından aldığı ruhsatnameye dayanarak sigorta sözleşmelerinde sigortalıyı
temsil ederek ve onlara danışmanlık yaparak sigorta şirketi seçiminde tarafsız ve bağımsız
olarak, sözleşmenin yapılmasında ve hasarların ödenmesinde yardımcı olan kuruluştur.

Çağatay Sigorta & Reasürans Brokerlik Ltd. şirketi müşterisinin temsilcisi olarak tüm Bireysel ve
Kurumsal sigorta ihtiyaçlarınızda Türkiye'de bulunan tüm sigorta şirketlerinden teklif alıp en uygun
ve ucuz poliçeyi size sunar.

REASÜRANS BROKERLİĞİ NEDİR ?

Sigorta şirketlerinden ve Kurumsal müşterilerden gelen büyük riskleri yurtdışı reasürans piyasala-
rında fiyatlandırarak, reasürans plasmanının gerçekleştirilmesini sağlamak ve bu teminatları Türk
mevzuatlarına uygun olarak hazırlamak.

Çağatay Sigorta & Reasürans Brokerlik Ltd. şirketi her türlü büyük projelerinizi uluslararası
reasürans piyasalarında değerlendirme yetki ve tecrübesine sahiptir.

Borsada broker olmak için nerede eğitim alınabilir

Borsada broker olmak için nerede eğitim alınabilir neler yapilabilir.

Brokerlar ne iş yaparlar

Broker ne iş yapar, Brokerlar tam olarak ne iş yaparlar ile ilgili video izleyin.

Broker Meltem Uyar Pekpak

Meltem Uyar Pekpak, Broker, Alan Yatırım Menkul Değerler Borsa İşlemler Müdürü.

1972 yılında Adana'da doğdu. F.M.V Nişantaşı Özel Işık Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü'nden mezun oldu.

Halen Alan Yatırım Menkul Değerler bünyesinde borsa işlemler müdürü olarak görev yapıyor.

E - Broker Nasıl Olunur

Firma ürünlerinin pazarlanması ,alım araştırması,karşılıklı pazar kontrolü

İnternet yolu ile e-dış ticaret programı dahil import-export uygulamaları

İnternet Ticareti Nedir, Nasıl, Nerede,Ne kazandırır.Güvenli midir ?
Hangi siteler kazandırır ?

Hangi siteler büyük ama gerçekte çok güvensiz ve zararlı?
Başkaların mallarını sermaye koymadan nasıl satarsın(dropship)
Mal alım satımı nasıl olur?Ürünü sattım,acaba değişimde kaybeder miyim ?

İade programları nedir?

Açık artırma nasıl yapılır?

İnternette kazanmanın tüm gizli bilinmeyenler gizli kalmış sırları
Komisyon anlaşmaları ,Mal satıyorsun ama paranı nasıl alacaksın?

Garantilerin hepsi ve daha fazlası
Komple sonuç odaklı eğitim.

Borsa dışında Broker nerelerde çalışabilir

Brokerler borsa dışında nerelerde calışabilirler ilgili video..

17 Şubat 2010 Çarşamba

Broker anlamı

1-Arz ve talebi buluşturan önemli kişidir. Bu kişiler özellikle deniz taşımacılığı sektöründe çok önemlidirler. Yük veren firma ile Armatör arasında bağlantıyı kurar ve komisyonla çalışırlar. Mukaveleyi şekillendiren taraf oldukları için bilgi ve tecrübeleri çok önemlidir. Ayrıca iyi ingilizce bilmeleri ve tarafların menfaatlerini azami derecede koruyabilmeleri yararlarınadır.

2-gayrimenkul franchisee sahibi kişilere de denir

3-sigorta ve reasürans piyasasının aracılarına denir. sigorta sözleşmelerinde sigortalıyı temsil ederek ve sigorta şirketinin seçiminde tamamen tarafsız ve bağımsız davranarak tehlikelerin sigorta edilmesi için sigorta sözleşmesi yapmak isteyenlerle sigorta şirketlerini bir araya getiren, sigorta sözleşmesinin akdinden önceki gerekli hazırlık çalışmalarını yapan ve gerektiğinde bu anlaşmaların uygulamasında, özellikle tazminatın ödenmesinde yardımcı olan gerçek veya tüzel kişilere”sigorta brokeri”, bu işleri sigorta şirketleri ile reasürans şirketleri arasında yapanlara da “reasürans brokeri” denir

4-broker takas yaparak para kazanir, stok tutmaz. gundelikcidir. dealer'in prequel'i denebilir. dealer kendi hesabina oynar, spekulasyon yapar, riskle oynar.

5-esas olarak sigorta teminati satin almak isteyen kisinin danismani ve temsilcisi olan ve bagimsiz olarak calisan profesyonel sigorta aracisidir.

6-aracı kurumlarda şirketten iletilen alım satım emirlerini, imkb'nin binasındaki terminallerde bizzat gerçekleştiren kişi.

Broker nedir

Alım ve satım işlemlerine belli bir komisyon karşılığı aracılık eden, işlemleri kendi adına ancak taraf olduğu kişi veya kurumlar hesabına yapan işlemcilere verilen isimdir.