21 Şubat 2010 Pazar

Broker ları işsizlik korkusu sardı

İMKB, dün işsiz kalma tehlikesi yaşayan brokerların eylemine sahne oldu. Borsada alım-satım yapan 400 kadar brokerÂ`ın yaklaşık yarısı iş bırakma eylemi yaptı. İMKB`de işlemler yarı yarıya indi.


Eyleme, aracı kurumlarda çalışan brokerlardan çok, gömlekçi (kendi adına işlem yapan) denilen serbest brokerların katıldığı görüldü. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, `En azından bir seans salonumuzun devam etmesini istiyoruz` dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu`nun (SPK) 1 Ocak 2009`dan itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladığı tebliğ, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`da (İMBK) `broker` eylemine neden oldu. İMKB`de işlem yapan 400 kadar brokerın yaklaşık yarısı iş bırakarak işlem yapmadı. Seansın başlayacağı saat 09.30`dan önce İMKB`ye gelen brokerların bazıları seans salonuna girerken, bazıları dışarıda kaldı. İşlem hacmi üzerinde büyük etki yaratmayan eyleme, banka aracı kurumlarının brokerlarının katılmadığı gözlendi. Eylem ağırlıklı olarak, çeşitli aracı kurumlarda, belli işlem miktarı garantisiyle makine kiralayıp alım-satım yapan ve `gömlekçi` olarak adlandırılan serbest brokerlar tarafından gerçekleştirildi. Dün 1 milyar YTL olarak gerçekleşen işlem hacmine, bu eylemin pek fazla yansımadığı görüldü.

Terminal sayısı 2 olacak

Öngörülen düzenlemeye göre, hisse senetleri piyasasında 2009 başından itibaren hisse senedi işlemleri için emirler İMKB`de seans salonundaki terminallerden değil, aracı kurumların merkezlerindeki elektronik sistemden yapılacak. Seans salonu uygulaması ortadan kaldırılırken yeni yapıda İMKB`de yer alan terminaller, sadece sorgulama, emir iyileştirme ve iptali ile özel emir girişi ve eşlemesinde kullanılacak. İMKB lokalinde bulundurulacak terminal sayısı ise 2`ye indirilecek. Böylece toplam 450 olan terminal sayısı da 200`e düşecek.

Sayı sıfıra inebilir

Seans salonuna girmeyen brokerlarla bir süre görüşen İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, yasada bir yumuşama istedi. Erkan, eylem sonrası gazetecilere şunları söyledi: `Bu düzenlemenin uygulamaya konmasıyla broker sayısının sıfıra kadar inebilme tehlikesi bulunuyor. Broker arkadaşlarımıza destek olmak amacıyla en azından bir seans salonumuzun devam etmesini istiyoruz. Salondan yapılan işlemlerin toplam işlem hacmi içindeki payı yüzde 15`ler seviyesinde. Seans salonlarından en az birinin modernize edilerek ayakta kalmasını istiyoruz. Borsada emirler girilmeye devam edecek, buradakilere internet üzerinden işlem yetkisi verilecek.`

Yüzde 5 işlem salonundan

Erkan, `İMKB`de görevli brokerların sıkıntılarını onların arasından gelen biri olarak çok iyi anlıyorum. Brokerların yetkilerinin, becerilerinin, kıymetinin bilinmesi lazım. Önemli olan gerek İMKB gerekse de aracı kurumlarda yetkili ve lisanslı kişilerin işlem yapması` dedi. Erkan ayrıca, konuyla ilgili olarak SPK`dan herhangi bir erteleme kararı çıkarsa bunu memnuniyetle karşılayacaklarını sözlerine ekledi.

Salon olmadan düğün olur mu

Dünya Menkul Değerler`den Kadri Kalabalık, `salon olmadan düğün olur mu` diyerek, eylemi şöyle yorumladı: `10 kişiden 8`inin dışarıda kalacağını söylerseniz, bu arkadaşların başka yapacağı hiçbir iş yok. 200 kişiye yakın arkadaşımız işinden olabilir. Yeni istemde mevcut ekranlardan işlem yapamayacağız sadece emir düzeltme olacak. Benim önüme bir laptop verilecek. Ben bununla internetle şirkete bağlanacağım, işlemleri böyle gerçekleştireceğim. Brokerlık o kadar kolay bir iş değil. Borsa demek ambians demek. Eğer siz insanı buradan çekerseniz ne nefes kalır, ne ses kalır. Salon olmadan düğün olur mu?`

Broker ne iş yapar

Borsada başkası adına hisse senedi ve emtia alım satımına ilişkin konuları görüşen, malın mülkiyeti kendisine ait olmayan ve yaptığı hizmet karşılığı komisyon alan kişilere broker deniyor. Brokerlar, bir broker şirketin adına olabildiği gibi kendi adına da işlem yapabiliyor.

Eylemi doğru bulmuyorum, SPK ve İMKB diyalog kurmaya hazır

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı Nevzat Öztangut, brokerların gerçekleştirdiği eylemi tasvip etmediğini belirterek, `Diyalog merci İMKB ve SPK`dır ve bu kurumlar diyologa açık` dedi. Eylem nedeniyle işlemlerde akmasa olmadığını söyleyen Öztangut, sözlerine şöyle devam etti: `Emirlerin yüzde 95`i zaten elektronik olarak yapılıyor ve işlem hacminin yüzde 85-90`ını oluşturuyor. Ancak çözüm bulmamız gereke bir şey varsa el birliği ile yapacağız. Yıl sonuna kadar olan süre kısa. Sektör, yetişmiş elamanları iş bulmaya yönlendirmelidir. Ayrıca seans salonu çeşitli ülke ve sistem tercihlerine göre değişiyor. `

Seans salonu vitrindir ancak eylem doğru değil

Seans salonunun piyasaların varlığını gösterdiğini ve sembol olduğunu belirten Borsa Uzmanları Derneği Başkanı İsmail Tavlı, eylemi doğru bulmadığını söyledi. SPK, İMKB, TSPAKB ve Borsa Uzmanları Derneği olarak görüşmeler yaptıklarını belirten İsmail Tavlı, şunları söyledi: `Seans salonu sermaye piyasaları için önemli vitrindir. dünyada elektronik ortama geçen bazı ülkelerde seans salonuna geri dönüşler yapıldığını biliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder