21 Şubat 2010 Pazar

Brokerli yönetmenliği

Acentelerin ardından brokerler de yeni yönetmeliğe kavuştu. Sigorta sektörünün temsilcileri, brokerlerin nitelik, kuruluş, yükümlülük ve sınırlarına kadar pek çok usul ve esası belirleyen ‘Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliği’nin brokerlik müessesesini daha güçlü ve güvenilir hale getireceği görüşünde.

Brokerler Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesinin ardından brokerlik faaliyetinde bulunacak kişilerin yükümlülükleri de arttı. Brokerlik yapacak kişilerin eğitiminden, daha önce iflas etmemiş olmasına, kanunda belirlenen suçlardan hüküm giymemiş olmasından, Türkiye merkezli çalışmaya ve 10 yıllık mesleki deneyim şartına kadar bir dizi koşulu da beraberinde getiren yönetmelik, yabancı brokerlerle ilgili pek çok konuya da açıklık getirdi. Türkiye’de faaliyet gösterecek gerçek veya tüzel kişi olan yabancı brokerlerin, brokerlik yapacakları alanlarda kendi ülkelerinde veya diğer yabancı ülkelerde son beş yıldır kesintisiz olarak brokerlik yapıyor olması ve bu faaliyetlerinin yasaklanmamış olması, Türkiye'de irtibat bürosu veya ofis açmak suretiyle değil, ancak şube açmak suretiyle faaliyette bulunabilmeleri gibi yükümlülükleri içerek yönetmelik, Avrupa Birliği koşullarına da uygun hale geldi. Yönetmelik hakkındaki fikirlerini aldığımız sektör temsilcileri ise yeni yönetmelik ile brokerlik sisteminin kalitesinin artacağı konusunda hemfikirler.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, broker sayısının artmasıyla brokerlerin pazar payının da büyüyeceğini söylerken, AXA OYAK Genel Müdür Yardımcısı Ali Erlat pazar payında olumlu bir gelişme beklemediklerini kaydetti. Erlat, Brokerler Yönetmeliğin’de Acenteler Yönetmeliği’nden farklı olarak prim geliri yerine faaliyet geliri üzerinden asgari sermaye yeterliliği şartı getirildiğine dikkat çekti ve “Acenteler Yönetmeliği’nde de buna uygun değişikliğin yapılmasının yararlı olacağı görüşündeyiz” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder